Så kallade embryon till Piratföreningar är nu under uppsegling i Kungsbacka kommun, där man plockar spelare från olika Kungsbackaföreningar för att bedriva någon form av elittänk. Vi vill med detta brev göra er uppmärksamma på vad man bör beakta kring dessa fall.
I många fall bildas dessa initiativ som en motvikt till de värderingar och riktlinjer som råder inom barn- och ungdomsidrott i Sverige, gällande bland annat selektering och socialt ansvar. Dessa föreningar väljer ibland att inte officiellt registrera sig för att inte behöva kontrolleras av relevanta regelverk hos Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundet, och om de registrerar sig så väljer de ofta att inte följa de allmänna riktlinjer som finns från SvFF och Hallands fotbollsförbund.
Om verksamheten väljer att inte registrera sig så omfattas spelare i dessa verksamheter inte av några försäkringar som alltid finns hos föreningar. Man får heller inte delta seriespel eller spela i sanktionerade cuper, då det krävs förbundstillhörighet för detta. Spelare kan heller inte delta dessa verksamheter parallellt med sin tidigare klubbs verksamhet, då man endast får vara med i en ”förening” åt gången och det gäller såväl träning som träningsmatcher.
Andra problem som dessa verksamheter möter handlar om kontinuiteten för de som tränar inom verksamheten, då det inte finns någon alternativ/högre utvecklingsmiljö att prova på över tid, eller hur spelare som inte hänger med skall få chans till träning och matchspel, något som etablerade föreningar har förutsättningar att har bättre förmåga att hantera med flera olika åldrar i samma verksamhet.
Utöver det finns det rent praktiska problem som tillgång till klubblokaler och omklädningsrum, prioritering vid planbokning och ofta får dessa verksamheter flytta runt till de platser där planerna råkar vara lediga för stunden. Är man inte en formell förening så är man inte heller berättigad till de ersättningar som utgår från kommun och förbund, man får inte heller föreningstaxa vid bokningar. Sen saknas ofta det som kännetecknar etablerade föreningar såsom en stabil ekonomi, stadgar, policys, visioner och en styrelse med ansvar för verksamheten.
Vi inom Åsa IF har tidigare sett flera liknande projekt där nystartade toppade lag med unga selekterade spelare lever ett kort tag innan de dör ut, ofta till följd av att verksamheten inte haft tillräcklig stabilitet när de som startat verksamheten hittat något nytt att engagera sig och sitt barn kring i stället.
Frågan är om det är en ”förening” eller träningsmiljö ni vill placera ert barn i och om ni har tillräckligt med kunskap om organisationen och ledarna för att göra rätt beslut?
Åsa If och dess styrelse tar helt avstånd från dessa intentioner och den verksamhet som dessa utbrytarklubbar bedriver, och jobbar i tät kontakt med övriga klubbar och Hallands fotbollsförbund kring dessa frågor för att se till att den verksamhet som bedrivs i Kungsbacka är långsiktig och enligt idrottens grundläggande värderingar.
Åsa IF Fotboll