Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
ÅSA IDROTTSFÖRENING
Fotboll
FB HERR
Välkommen!
Åsa IF:s herrlag 2019 spelar i division 3 SV. Götaland. Ett lag som är tacksamma över våra sponsorer och supportrar. Vi har som målsättning att spela en attraktiv fotboll och vara ett topplag i serien. Vi välkomnar alla som vill stötta oss och följa våra matcher. Alla våra hemmamatcher ska bli en fotbollsfest och det fixar vi tillsammans.
#tillsammansärvistarka #åsaifivårahjärtan


Mycket väl genomförd bortamatch gav 3 poäng
2019-06-30 20:08

Det varma vädret inbjuder ju till sol och bad. Åsa IF tog i stället bussen till Småland där Anderstorps IF väntade.

Serien är ju precis halvvägs vilket gör att vi har en större koll på vad motståndarna går för. Anderstorp gästade oss under påskhelgen och matchen då slutade rättvist oavgjort 0-0.

På slutet har dock smålänningarna fått upp farten ordentligt och var seriens formstarkaste lag inför gårdagens match.


Matchen börjar riktigt illa sett med Åsa-ögon. Anderstorp avancerar framåt redan i andra matchminuten och efter lite flipperspel i straffområdet så drar hemmalagets moldaviska forward till ett stenhårt skott tätt intill stolpen, helt otagbart för Robin Andersson.


Trots denna missräkning så blir vi inte oroliga. När vi sätter pressen ordentligt så blir hemmalaget stressat och det finns chans att knycka bollen i fördelaktiga lägen.

Det grönklädda hemmalaget har sitt största vapen i spelet centralt i planen där de är riktigt jobbiga att tas med. Med instick och små vrickningar och väggpass är de ett hot för oss.


Efter drygt tio minuter så kvitterar Åsa IF genom William Berntsson som nickar in Joakim Larssons perfekta inlägg från vänsterkanten. Ett vackert och förlösande mål från Wille vilket betyder att hans måltorka är över.

William får självklart extra energi av målet och bara minuter efter kvitteringen så snor han bollen av Anderstorps mittback som blir tvungen att ta till oschyssta medel i straffområdet.


Albin Nilsson tar hand om straffen som är välplacerad men kanske lite lös. Anderstorps väldige Ukrainska målvakt chansar rätt och räddar nere vid stolproten.


När vi går in till halvtidsvila så är känslan att motståndarna ser lite tröttare ut än oss. Det var som sagt en extrem hetta.

På väg till omklädningsrummet kommer en okänd motståndarsupporter och möter upp domarna och börjar skälla kopiöst på den ena assisterande domaren som han ansåg inte skötte sitt jobb. En märklig upplevelse som jag hoppas slippa uppleva igen.

Vi justerar lite detaljer i halvtid. Bl a har vi svårt att vinna dueller i luftspelet så vi bestämmer att sätta bollarna mot Albin som har en riktigt kort ytterback i mot sig. När vi väl lyckas spela loss oss på innermittfält så finns det gott om plats att anfalla på. Hemmalaget skyddar inte sin backlinje särskilt väl och det hoppas vi kunna utnyttja i andra halvlek.


Andra halvlek börjar hoppfullt med ett långt Åsa-anfall. Ledningsmålet kommer efter ett anfall på vår vänsterkant. Albin Nilsson slår ett inåtskruvat långt inlägg som hemmakeepern ska ut och plocka, men tappar istället bollen bakom sig där Lucas Henriksson påpassligt snappar upp bollen och sätter i övergivet mål.

Vi hade innan matchen tagit upp att målvakten i vårmötet varit väldigt stabil i luftrummet när han fått gå fram mot bollen. Desto mer osäker när han fått backa på längre inlägg. Roligt när sådana detaljer blir viktiga till vår fördel.


Med ca 20 minuter kvar lyckas födelsedagsbarnet William Berntsson få fram bollen till Henrik Berg som med ett härligt distansskott ge oss ledningen till 3-1. Ilskan var stor i hemmalägret, både bland spelarna och publiken, då Anderstorp ansåg sig bestulna på en straff i anfallet innan.


Sista kvarten var det bara hårt jobb som gällde för att behålla ledningen. Alla avbytare sätts i spel och Anderstorp satsar allt på ett kort och pumpar på framåt. Man är ytterst nära att reducera i sista minuten när ett inspel skjuts över från ett ypperligt läge mitt framför mål.


Summering:

Vi möter seriens formstarkaste lag på bortaplan och genomför matchen på ett strålande vis. Trots en mardrömsstart så blir det ingen oro och en gedigen insats ger vinst med 3-1 trots en missad straff. Hemmalaget är ett duktigt fotbollslag men det var ett fokuserat Åsa IF som inte lät sig påverkas av den stundtals hätska stämningen med en frustrerad hemmapublik. 3 viktiga poäng in på kontot och nu ska vi samla kraft för att avsluta våren på bästa sätt på onsdag när Skene IF kommer på besök. Avspark 19:00 på IP.


Vi tackar Anderstorps IF och domartrion för matchen och önskar lycka till framöver.


/Thorbjörn Svensson, huvudtränare Åsa IF herr-senior

Åsa IF vände underläge till vinst mot Gnosjö IF
2019-06-22 14:47

Då midsommarhelgen stod för dörren spelades veckans match redan på onsdagskvällen. Det var en härlig sommarkväll som lockade en hel del publik till Åsa IP.

Dagens motståndare Gnosjö var ett topplag förra året och parkerade inför denna omgången på en tredje plats med endast en förlust på tio matcher. En på förhand mycket tuff uppgift, speciellt då vi själva åkte på en riktig smäll förra helgen när Laholm besegrade oss genom två sena mål.


Vi vill som alltid spela en energirik fotboll på IP och planen var att störa Gnosjö högt upp på deras planhalva. Gnosjö visar sig dock vara riktigt spelskickliga och spelar sig ur vår tidiga press med ett fyndigt passningsspel med stor rörelse.


Första halvlek går helt klart i bortalagets favör då vi får jaga mycket utan boll och dessutom får slita stenhårt för att freda vårt mål. När vi själva har bollen i vår ägo så slarvas det på tok för mycket i passningsspelet.


Det dröjer till sista minuten av första halvlek innan Gnosjö rättvist tar ledningen. Ett anfall på vänsterkanten mynnar ut i ett inlägg mot bortre stolpen där en borta-spelare dyker upp och resolut sätter bollen otagbart intill stolpen.


I halvtid så är vi rörande överens att passningsspelet behöver bli betydligt skarpare. Vi får heller inte tveka i vår press utan fullfölja hela vägen. Det är inga speciella taktiska direktiv som delas ut. Det behövs en allmän uppryckning om vi ska få något med oss mot detta svårspelade lag från Småland.


Andra halvlek börjar bättre sett med Åsa-ögon. Vi flyttar fram positionerna högre upp i planen och har inte lika många bolltapp som i första halvlek. Gnosjö känns nöjda med att bevaka sin ledning och har inte lika stor offensivlusta längre.


Vi gör två tidiga byten som innebär pigga ben men även positionsförändringar på planen. Det resulterar i två offensiva yttrar men även två renodlade forwards för att komma ännu högre upp på Gnosjös backlinje. Följden blir att våra två innermittfältare får väldigt stora ytor att täcka av i defensiven.


Förändringarna ger en positiv effekt då vi känns lite hetare framåt. I 70 minuten kombinerar sig Lucas Henriksson och Niklas Ringdahl-Bohlin skickligt fram på högerkanten. Detta följs av ett inlägg som letar sig fram till Albin Nilsson i bortre delen av straffområdet. Albin tvekar inte utan skickar iväg ett stenhårt vänsterskott som sitter otagbart för borta-keepern.


Målet innebär en riktig energi-boost för hemmalaget men även Gnosjö blir nu mer intresserade av anfallsfotboll. Nästan direkt efter kvitteringen kommer ett farligt inspel från högerkanten där Gnosjös duktige forward styr bollen precis utanför stolpen.


Matchen öppnar upp sig och kvarten före slutet kommer avgörande målet. Markus Andersson kommer loss rättvänd på mittfältet och ser att Lucas Henriksson påbörjat en diagonal-löpning från högerkanten in centralt i planen. Markus slår en genomskärare med härlig precision mellan mittback-ytterback. Lucas kommer först på bollen och avslutar med sitt andra tillslag. 2-1 är ett faktum. Ett mycket vackert fotbollsmål.


Det är många trötta ben sista kvarten men trots en viss Gnosjö-press så lyckas vi hålla undan till ännu en hemma-seger.


Summering:

Det var ingen tvekan om att det var årets hittills bästa motstånd som gästat Åsa IP. Gnosjö var ett spelskickligt lag som vi hade stora problem att tygla i första halvlek. I andra halvlek jämnar matchen ut sig och vi är effektivare än Gnosjö när det gäller att ta till vara på målchanser.

Vi hade marginaler emot oss förra veckan mot Laholm. Denna veckan var de på vår sida. Om man jobbar stenhårt så brukar det alltid jämna ut sig.

Spelarna visar en riktigt stark karaktär som klarar att vända underläge till vinst och vår förlustnolla på IP är intakt. Det är en god känsla att ha med sig till kommande hemmamatch.


Vi är nu halvvägs in i seriespelet och närmast väntar en bortamatch mot Anderstorps IF. Vår-matchen på långfredagen slutade mållös efter en jämn och tuff match.

Anderstorp ligger vid skrivandets stund på en tredje plats i tabellen efter att ha visat en fantastisk form på slutet där man tagit 4 vinster på sista 5 matcherna. Det blir en ordentlig utmaning för Åsa IF.

Avspark lördag kl 14:00 på idrottsparken i Anderstorp.


Vi tackar Gnosjö IF och domartrion från Halmstad för matchen och önskar lycka till i fortsättningen.


/Thorbjörn Svensson, huvudtränare Åsa IF herr-senior

Förlust borta mot serietvåan Laholm
2019-06-16 21:40

På fredagskvällen gästade vi mysiga Glänninge Park i Laholm. En formstark motståndare stod för motståndet. Laholm är även det laget i serien som producerat flest mål framåt. En rejäl utmaning för vårt för dagen nykomponerade backlinje.


När vi väl anlände Glänninge Park så var vi något försenade pga bilköer men med en lite forcerad uppvärmning så kände vi oss mer än redo för spel.


Vi var förberedda på ett aggressiv och högt pressande hemmalag. Därför valde vi ett lite lägre utgångsläge i vårt försvarsspel.

Efter bara 5 minuters spel så bjuds vi på ett ledningsmål när hemmamålvakten tappar bollen till synes ohotad i straffområdet.

Wille Winald uppfattar situationen snabbt och kan ge Åsa IF ledningen.


10 minuter senare så vinner Laholms starka forward två motläggssituationer. Den första mot Fredrik Hult och den andra mot utrusande Robin Andersson. Det blir till slut öppet mål och kvitteringen är ett faktum. Båda målen i inledningen kommer ju till genom rena tillfälligheter.


Laholm tar tag i taktpinnen och styr den första halvleken. Vi gör ett gott försvarsjobb men har svårt att spela oss loss framåt då vi blir lite stillastående och baktunga.


I halvtid så pratar vi om att bli lite mer framåtlutade och börja vårt försvarsspel högre upp i planen. Vi har även lite diskussioner om hur vi hanterar deras hörnor där Laholm har bra kvalite och mycket fysik inne i straffområdet.


I andra halvlek så presterar vi en mycket bättre egen fotboll. Det är inte så att vi skapar mängder med målchanser men vi kommer upp rejält i planen och broderar framgångsrikt på Laholms planhalva.


Vi tar åter ledningen i minut 75 när Viktor Bolin tar sig fram på vår högerflank och sätter ett vackert inlägg på Tobias Nordströms panna. Bollen letar sig in i mål via stolpen.


Laholm svarar med att sätta upp fler offensiva spelare och spelar en riktigt desperat anfallsfotboll. I bland så får man ingen effekt av den typen av fotboll men i denna matchen så får Laholm vittring på mål.

Med ca 10 minuter kvar så drar en Laholms-mittfältare på sig sitt andra gula kort för kvällen vilket innebär utvisning.

Hemmalaget slår dock inte av på takten för det och slänger upp boll på boll mot ett hårt jobbande Åsa-försvar.


Något händer med vårt eget spel efter utvisningen. Jag tror att vi omedvetet slappnar av och vi spelar med för små marginaler när vi vill hålla bollen inom laget för att få ett decimerat Laholm att jaga boll.


Strax efter utvisningen så tilldöms Laholm en frispark i farligt läge strax utanför straffområdet. Frisparken är vackert och känsligt slagen, över muren och dyker ner vid stolpen, otagbart för Robin Andersson.


Laholm får en väldig energi av målet och vi själva får för första gången i matchen en känsla av att vi kan förlora något. Vi har svårt att ta kloka beslut sista minuterna och i minut 91 kommer tyvärr även 3-2 till Laholm.

Ett långt inkast skarvas mot bortre delen av straffområdet där en Laholms forward drar en helvolley som sitter ribba in. Ett drömmål om man håller på hemmalaget men ett mardrömsmål om man har Åsa-sympatier.


Summering

Vi gör en fantastiskt stark bortamatch mot en tung och svår motståndare. Resultatet överskuggar prestationen såklart och vi måste dra lärdom av slutminuterna för att undvika att hamna i samma läge igen. Det var väldigt tungt att åka tomhänta från denna match där vår insats helt klart var värd poäng.

Nu går vi in i en period där vi på de närmaste 5 matcherna spelar 4  på Åsa IP. Vi har gjort två väldigt starka insatser på rad mot tufft motstånd och närmast väntar ett annat formstarkt lag i form av Gnosjö IF. Avspark 19:00 på onsdag.


Vi tackar en Laholms FK och en bra domartrio för en tuff batalj och önskar lycka till framöver.


/Thorbjörn Svensson, huvudtränare Åsa IF herr-senior

Gedigen arbetsinsats gav vinst mot Råå IF
2019-06-09 12:56

På lördagen kom Helsingborgslaget, Råå IF på besök till Åsa IP. Skånelaget är precis som vi nykomlingar i årets serie. Man har börjat serien utmärkt och ståtade med 15 inspelade poäng inför dagens match. Med vetskapen att de förra veckan gav Fjärås sin första förlust så var vi beredda på ett tufft motstånd.

Vi själva ville stå för en aggressiv och löpvillig insats. Vi pratade innan om att vara mer obekväma för motståndaren i såväl försvars- som anfallsspel.


Vår utmärkta speaker Jörgen Silanen fick inleda tillställningen med att förklara varför det enbart var Åsa IFs sponsorer som syntes på bägge lagens matchtröjor. Råå IF hade åkt i från sina matchkläder och lösningen fick bli att spela i Åsa IFs helvita reservställ.


Matchen börjar ganska jämnt men vi känner att vår press biter bra på bortalagets backlinje. Vi är dessutom mycket hetare på de så kallade andrabollarna än vad som varit fallet de sista matcherna. Råå vill gärna sätta uppspel på sin stora och exallsvenska forward Olivier Karekezi. Vår försvarslinje är dock väldigt noggranna med att falla ner bakom den som går i duell så det uppstår inga egentliga farligheter. Dessutom sker de flesta duellerna en bra bit från vårt straffområde vilket också var vår målsättning att så skulle ske.


Efter ca kvarten spelar avancerar Albin Nilsson in i planen och serverar Lucas Henriksson ett bra läge till höger i straffområdet. Lucas är dock osjälvisk och passar bollen diagonalt tillbaka där William Berntsson dunkar bollen i ribban och ut. Ett härligt anfall som var värt ett bättre öde.


i 40:e minuten får William Berntsson en löpboll på högerkanten och viker in i straffområdet. En bortaförsvarare fäller Wille precis innanför straffområdet och signalen för straffspark är given.

Efter lite palaver då Råås ledare är allt annat än nöjda med domarens beslut, prickar Albin Nilsson säkert in ledningsmålet.


1-0 står sig till halvtidsvilan. Vi pratar en hel del om att inte bli fega och backa hem. Vi har också tappat för många bollar när vi transporterat bollen i stället för att släppa i väg en passning tidigare. Detta vill vi rätta till i den andra halvleken. I mitten av första halvleken tvingades vi till ett byte vilket helt naturligt gav lite oro i leden till en början men som känns mer och mer stabilt ju längre halvleken led.  Det är överhuvudtaget ett väldigt fokuserat Åsa IF som ser stora möjligheter med den andra halvleken.


Redan från start i andra halvleken är känslan att Råå satsar mer framåt och lämnar stora blottor bakåt. Vi får halvleken igenom flera lägen till snabba omställningar efter att vårt för dagen hårt jobbande mittfält erövrat bollen.

2-0 kommer efter en kvart när Viktor Bolin osjälviskt och snyggt passar snett bakåt i straffområdet där Markus Andersson möter med ett stenhårt skott som målvakten inte kan stoppa. Ett vackert anfall och mål.


Motståndarna ägnar mer kraft att skälla på dagens domartrio än att fokusera på att vända underläget. Vi har bra kontroll på tillställningen och undviker att få någon hård press på oss.

Spiken i kistan kommer när vi återigen kommer i ett flygande anfall där bollen går från central position via högerkanten och diagonalpass till vänsterinnerpositon där Wille Winald avslutar behärskat. Återigen ett bra fotbollsmål.


Tyvärr så får vi inte hålla nollan när gästerna forcerar in en hörna i fjärde övertidsminuten.


Summering: Vi ville verkligen göra en stenhård och lojal arbetsinsats idag. Det var verkligen prioriterat. Från matchminut 1 är spelarna fokuserade och visar att hårt jobb lönar sig. Division 3 Sydvästra Götaland är en väldigt jämn serie där varje match känns öppen på förhand. Därför är det också extra viktigt att göra bra prestationer på sin hemmaplan. Segern känns helt i sin ordning och tre poäng både moralhöjande och viktigt i tabellen.


Närmast väntar tabelltvåan, Laholms FK på bortaplan. Avspark 19:00 på fredag på vackra Glänninge Park i Laholm.


Vi tackar Råå IF och domartrion för matchen och önskar lycka till framöver.


/Thorbjörn Svensson, huvudtränare Åsa IF herr-senior

Förlust i derbyt mot IFK Fjärås
2019-06-04 12:34

Bägge lagen kom till derbyt med sina första förluster i bagaget. Fjärås åkte på en snyting i sista minuten mot skåne-laget Råå IF. Vi själva gjorde en riktigt svag prestation i Markaryd.

Fjärås slog på stora trumman för att locka mycket publik till matchen. Det är det enda kommunderbyt i år så därför känns det lite extra så klart.


Första halvleken är relativt jämn. Fjärås trycker upp sin vänsterkant rejält och vi har lite svårigheter att räkna rätt där till en början men totalt sett så gör firma Lucas/Albin ett rejält försvarsjobb som hindrar Fjärås offensiv. Kontentan blir ju att vi själva blir väldigt låga på vår högerkant och inte klarar av att få till någon egen kreativ fotboll på den kanten.


Åsa har också som plan att försöka sätta vår vänsterkant i spel vilket ju gör att Fjärås högerkant blir mer defensiv. Joakim Larsson fyller på bra i första halvlek och i samarbete med Linus Månsson och Tobias Nordström så broderar vi bra högt upp i banan.


Fjärås tar ledningen efter att vi blivit väl passiva utanför eget straffområde. Adam Johansson i hemmalaget vandrar in parallellt med vårt försvar och sätter ett hårt lågt skott i Robins första hörn, otagbart.


Det är centralt väldigt trångt och Fjärås har svårt att hitta in bakom vårt centrala block. När halvtidssignalen ljuder är ställningen 1-0 till de röda efter en jämn första halvlek.


I pausen så är vi försiktigt positiva men vill komma lite högre upp i planen och försöka få in fler spelare i straffområdet då vi varit tunna där i första halvlek. Vi pratar löpvägar som vi behöver ta när vi väl tagit oss förbi Fjärås högerförsvar samt att försöka få till inspelen tidigare medan det finns plats mellan hemmalagets målvakt och backlinje.


Andra halvlek blir en ensidig historia där Fjärås tar tag i taktpinnen omgående. Vi blir väldigt låga i vårt försvarsspel och har svårt att behålla bollen när vi väl erövrar den.


Med kvarten kvar skadas Markus Andersson och vi passar då på att organisera om oss för att om möjligt kunna skapa lite mer. Vi släpper en defensiv mittfältare och sätter upp två centrala forwards. Detta ger tyvärr ingen positiv effekt alls då vi inte får fast bollen på forwards och Fjärås får mer plats framför vår backlinje att vara kreativa på.


I minut 80 avgör Fjärås målkung Anton Millesson på ett sätt som påminner lite om det första målet i matchen. Fjärås-anfallaren tillåts avancera parallellt med vår backlinje och stänker in 2-0 högt bakom Robin Andersson.

Efter det är det ridå ner och matchen spelas av till domare Söderström blåser slutsignal.


Summering:

Vi är relativt nöjda med första halvlek där vi tycker att vi kontrollerar Fjärås offensiv bra. Vi står för en hel del kombinationer på vår vänsterkant utan att få till ett mål.

I andra orkar vi inte fullfölja och Fjärås får en ganska bekväm resa. 


Vi gratulerar IFK Fjärås till derbysegern och tackar även domartrion för matchen.


Närmast väntar hemmamatch mot Råå IF från Helsingborg. Avspark 15:00 på lördag. Vi är inte vana att förlora två matcher i rad och det är heller inget som vi vill vänja oss vid. Räkna med ett vråltaggat Åsa IF på lördag. På Åsa IP brukar vi spela med en härlig energi och fart så det ska bli skönt med en hemmamatch igen.


/Thorbjörn Svensson, huvudtränare Åsa IF herr-senior. 

Kommande matcher
Spelade matcher
Kommande aktiviteter
Nyheter från sektionen
Fotbollsektionen, 16/01 15:40 
Fotbollsektionen, 05/05 08:00 
Fotbollsektionen, 18/03 12:00 
Fotbollsektionen, 18/03 10:09 
Fotbollsektionen, 17/03 12:49 
Nyheter från föreningen
 
Tack till alla våra sponsorer