FB HERR

Underläge vändes till vinst mot Astrio
2018-10-21 09:27

På lördagen väntade 2:a omgången i detta kval där gruppsegraren tar allt. BK Astrio väntade på bortaplan, Ett Astrio som vi förlorade mot i DM i somras och det är synd att säga att vi jublade när det blev klart att just BK Astrio som skulle ingå i vår kvalgrupp.

Förutsättningarna var sådana att en vinst för oss skulle vara fantastiskt, ett kryss skulle vara bra också då vi skulle ha allt i egna händer nästa helg. En förlust skulle betyda att vi skulle behöva lita på andra lag nästa helg och då brukar det sällan bli rätt utfall.

Matchen börjar jämnt. Två lag som inte vill göra några misstag i inledningen och båda lagen försöker komma underfund med Söndrums underlag som var ganska svårspelat. En klassisk höstplan som kräver noggrannhet från spelarna.

BK Astrio tar mer och mer initiativet och de är svåra att hantera för oss när de odlar sitt kortpassningsspel högt upp på vår planhalva. De är även duktiga på att tömma yta vid uppspel på sin högerkant. Vi får svårigheter att räkna rätt och Joakim Larsson får slita hårt på sin vänsterbacksposition.

Det kanske inte är helt ologiskt att hemmalaget tar ledningen i minut 27 när Astrios Per Gulda sticker in bollen mellan Kairouz och Herrmann. Där kommer Astrios notoriske målskytt Oliver Hansson i full fart och avslutar distinkt i bortre hörnet, otagbart för Robin Andersson i Åsa-målet.

Vi reagerar på bästa sätt och är ytterst nära att kvittera direkt efter avspark när Daniel Gunnarsson får bollen i djupled men målvakten kommer ut och räddar Gunnarssons avslut som är i ganska dålig vinkel ute till höger.

Kvitteringen kommer i stället 5 minuter senare när en av BK Astrios mittbackar halkar på mittplan och tappar kontrollen på bollen. Daniel Gunnarsson knycker den och sätter full fart mot hemmamålet. Den andra mittbacken försöker förhindra men genom några riktningsförändringar så hittar Gunnarsson ett läge för avslut som letar sig in i mål via målvaktens ben.

Vi har fortsatt initiativet halvleken ut och såväl Lucas Henriksson som Tobias Nordström har lägen till att ge oss ledningen men 1-1 står sig när domare Shabab Lazar blåser till halvtidsvila.

Under vilan har vi diskussioner. Vi gör några korrigeringar i vårt försvarsspel och bestämmer oss för att låta Astrios mittbackar sköta deras uppspel. Vi ska på det sättet få bättre grepp om deras två kreativa innermittfältare. Vi pratar även om en  större noggrannhet när vi är på motståndarens planhalva. Det är flera gånger i första halvleken där vi gör bolltapp när vi är på väg framåt i planen. Det ger Astrio farliga omställningslägen.

En knapp kvart in i andra halvleken satsar Astrios målskytt våldsamt mot Martin Rastborg med gult kort som följd. Då det är spelarens andra gula kort betyder det utvisning och fördel Åsa IF.

Astrio-tränaren Mats Jingblad beordrar en 4-3-2 uppställning vilket betyder att det finns gott om plats att odla spel på kanterna för oss.

Känslan är att vi har god kontroll på händelserna utan att för den delen vaska fram de där riktigt heta chanserna.

I stället så sticker Astrio upp och har från dålig vinkel ett stenhårt skott i ribbkrysset.

Vi gör flera byten sista 20 minuterna för att få in pigga ben i offensiven.

Ett flertal gånger broderar vi oss förbi motståndarna på kanten och är nära att ge oss ledningen.

Med 8 minuter kvar kommer läget då ett inspel från kant hittar Tobias Nordström som fläcker sig fram och rullar in ledningsmålet 2-1. Det är absolut inget av Nordströms vackrare mål och heller inte ett av hans hårdare skott men målvakten hamnar med tyngdpunkten på fel ben och är därmed chanslös.

Vi ska sedan försöka spela av matchen de sista minuterna men det lyckas i ärlighetens namn sådär.

BK Astrio lyfter upp allt de har och skapar ett antal hörnor och frisparkar. Vi spelar dessutom lite för svårt på egen planhalva flera gånger och får lite onödig press på oss.

På övertid kommer då Astrios farligaste chans då man på hörna satsar allt och nickar från nära håll ribba och över mål.

Summering:

Vi har ju själva under året gjort det svårt för oss själva genom att dra på oss utvisning mot en svår motståndare. Denna gång är det Astrio som gör det och det är jobbigt att spela med en man mindre i en halvtimme.

Astrio är svårspelade men vi har ett härligt självförtroende och go i laget som gör att vi inte känner någon oro trots underläge och att vi i början har svårt att få grepp om matchen.

Jag tycker att vi är det bättre laget totalt sett även om vi såklart har marginaler på vår sida med tanke på ribb-nicken i slutminuten. Att vinna borta mot ett desperat Astrio som slogs för sin division-3-existens och att dessutom vända underläge till vinst tycker jag är grymt starkt gjort.

Kvalet avgörs nästa söndag då vi gästas av Kroatiska Föreningen Velebit. Förutsättningarna är att vi spelare division 3 nästa år vid vinst eller oavgjort. Nu gäller det att göra en sista kraftansträngning.

Hoppas på ett rejält hemmastöd på söndag. Det är spelarna väl värda och det kan ge dem den extra skjuts som kan vara avgörande.

Vi tackar dagens domartrio samt BK Astrio för en rafflande kvalmatch.